• Nomatto
  • Posts
  • Dünyanın En Eski Köprüsü Türkiye’de

Dünyanın En Eski Köprüsü Türkiye’de

Kalabalık Olmayan Plajlar / Ürdün'ün Gül Kenti “Petra” / Popüler Filmler Nerede Çekildi? / Dünyanın En Eski Köprüsü Türkiye’de / Pumpum / Kısa Kısa Haberler

Selam! Bu e-postada gezmeyi sevenler için keyifli bilgiler var. Nomatto.com’da daha çok seçenek, daha çok macera seni bekliyor. @nomattosocial instagram hesabımızda da eğlenceli paylaşımlarımıza göz atmayı unutma!

Bugün neler var?

  • Kalabalık Olmayan Plajlar

  • Ürdün'ün Gül Kenti “Petra”

  • Popüler Filmler Nerede Çekildi?

  • Dünyanın En Eski Köprüsü Türkiye’de

  • Pumpum

  • Kısa Kısa Haberler

Kalabalık Olmayan Plajlar

Ülkemiz, kristal berraklığında denizi, güneşli sahilleri ve turistik destinasyonlarıyla adeta bir tatil cennetidir. Tabi böylesine bir ilgi zaman zaman bıktırabiliyor. Sizin için adını çok duyduğumuz ama o kadar da kalabalık olmayan plajları 🏖 derledik. Bu arada tatilde gideceğin yerleri aklına not almak yerine nomatto.com’a hemen girip kendi gezi rotanı oluşturabilirsin.

  • İztuzu Plajı, Dalyan: 5 km’lik plajı, beyaz kumu, kristal berraklığındaki denizi, Dalyan Kanalı ile Dalyan Nehri arasında yer alan Caretta Caretta 🐢 deniz kaplumbağalarının doğal üreme alanıyla İztuzu plajı gerçek bir cennet. Muğla Dalyan’da yer alan plajın yolu biraz kötü olsa da özellikle hafta içi sakinliğiyle listemize tepeden giriş yapıyor.

İztuzu Plajı

  • Olimpos Plajı, Antalya: Antik kent kalıntıları 🏛 doğal güzellikleri, sessizliği ve güzel plajıyla Olimpos konaklama açısından fakir olsa da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Devasa kum plajıyla ünlü Çıralıdaki butik otellerde kalıp, yürüyerek Olimpos plajına geçiş yapabilirsiniz.

  • Kabak Koyu, Fethiye: Turkuaz renkli denizi ve sessizliği ile ünlü Kabak Koyu Fethiye'nin Ölüdeniz ilçesinde yer almaktadır. Eşsiz doğal güzellikleri ile doğayı keşfetmek isteyenler için ahşap bungalovlar ve çadırlarda konaklama imkanı bulabilirsiniz.⛺

  • Kaputaş Plajı, Kaş: Kaputaş plajı küçük ve ters bir yerde bulunuyor. Üstelik 150 basamaklı bir merdivenle inilen bu plaj hafta sonları çok kalabalık olsa da hafta içi gayet sakin ve keyifli bir yer. Öte yandan duraklamak ve araç bırakmak için çok müsait olmadığını da belirtelim. Kaş'a gidenler 20 km mesafedeki Kaputaj plajına ek olarak civardaki Mavi Mağara ve Seyret Çakıl Plajını da rotaya eklesin.

Kaputaş Plajı

  • Gökçeada Plajları, Çanakkale: Sakinliği iliklerinize kadar hissedebileceğiniz yerlerin en başında ada hayatı gelmektedir. Bolayır Koyu, Aydıncık Koyu gibi birçok saklı hazineye sahip Gökçeada’ya Çanakkale’den kalkan feribotlarla ulaşabilirsiniz. ⛴

Ürdün'ün Gül Kenti ‘Petra’

2300 yıl önce Nebatiler tarafından kayadan oyularak inşa edilmiş ve pembe renkli kumtaşı nedeniyle Gül Kenti olarak bilinen Petra Antik Kenti🌹 tarihte birçok imparatorluğun eline geçmiş, yağmalanmış, unutulmuş ve 1800'lerde yeniden keşfedilmiştir.

Petra Ürdün'ün başkenti Amman'a 3 saat mesafede🚗. Yolculuk uzun olmasa da Petra’yı gezmek için zaman ayırmalısınız çünkü kent büyük bir alana sahip. Arkeoloji, mimari, kültür ve doğa gezisini bir arada sunan ve dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Petra Antik kentinin öne çıkan duraklarını özetleyecek olursak:

Al Siq Kanyonu: Petra Antik Kentinin ana girişi olan Al-Siq Kanyonu; 1,2 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 80 metre yükseklikteki kayalardan oluşmaktadır. M.Ö 1. yy.’da Nebatiler tarafından kayalar oyularak oluşturulmuş su kanalları ile dikkat çeken kanyon ayrıca eşsiz manzaralarıyla da ziyaretçilerini etkiliyor.

Hazine: Petra'nın en bilinen yapısı El-Hazne, Hazine olarak bilinen ve Indiana Jones filminde de görülen anıttır. Hazine, MÖ 1. yy.’da Nabatiler tarafından kraliyet mezarı olarak yapılmıştır.

Kraliyet Mezarları: Antik kentte karşılaşacağınız ilk kraliyet mezarı Urn Mezar’dır. Urn'un Mezarlığı ya da Unayshu Mezarlığı olarak bilinen bu mezarlık iyi korunmuştur. Popüler mezarlardan İpek Mezarı, zarif sütunları ve detaylı kabartmalarıyla dikkat çeker. Korint Mezarı ise Roma saray tasarımına benzediği düşünülen Nero'nun Altın Sarayı'na benzerlik gösterir. Bu mezarlar, Helenistik mimari ile Doğu geleneklerinin bir sentezi olarak görülür ve Doğu ve Batı'nın önemli bir buluşmasını simgeler. Saray mezarı da görmeye değerdir.

Kurban Yeri: Jebel Madbah Dağı'nda yüksek bir konumda bulunması nedeniyle bu adı alan ve al-Madhbah olarak da bilinen bu yer Nebatilerin inancında hayvan kurban edilmek için kullanılırdı. 170 metre yükseklikteki bu nokta, sadece tarihi önemi olan bir mekan değil, aynı zamanda Petra'nın en yüksek ve en güzel manzaralarına sahip noktalarından biridir.

Manastır: 800 Kumtaşı basamağını yaklaşık bir saatlik bir yürüyüş yolculuğuyla tamamlayarak ulaşabileceğiniz Manastır geçmişte kilise olarak kullanılmıştır ve yaklaşık 40 metre eni ve 50 metre yüksekliği ile eşsiz bir manzaraya sahiptir.

Petra'yı bir günde ziyaret etmek mümkün olsa da, orada ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar çok şey keşfedeceğinizi söylemekte yarar var. Yazın 6:00 - 18:00 arası, kışın 6:00 - 16:00 arası ziyaret edebileceğiniz Petra Antik Kenti’nde ayrıca; pazartesi, çarşamba ve perşembe akşamları 20:30 - 22:30 arası mum ışığıyla 'Gece Petra' deneyimi için de açık.🕯

İdeal ziyaret süresi 2 gün, ideal ziyaret zamanı ise Nisan, Mayıs, Ekim ve Kasım ayları olan Petra Antik Kentini ziyaret ücreti ise bir günlük bilet kişi başına JD50* (yaklaşık £53 veya US$70).

Popüler Filmler Nerede Çekildi?🍿

Babam ve Oğlum: 2005’te beyaz perdede seyirciyle buluşan filmin çekimleri İzmir'in Seferihisar ilçesi ile Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleşti. Türkiye'de 3.500.000 izleyici sınırını aşan filmin bazı sahneleri de İstanbul' da çekilmiştir.

Eyvah Eyvah: 2010’da vizyona giren Eyvah Eyvah filminin çekimleri Çanakkale'nin Geyikli beldesi, Bozcaada ve İstanbul'da gerçekleştirildi.

Vizontele: Filmin hikâyesi Hakkâri'de geçiyor olsa da çekimler Van'ın Gevaş ilçesinde yapıldı.

Düğün Dernek: Sivas'ın Esenyurt köyünde yaşayan İsmail'in yurt dışından dönen oğlu Tarık'a düğün yapma çabasını ve başlarına gelen komik olayları konu alan filmin çekimleri İstanbul, Sivas ve Erzincan'da gerçekleştirildi.

Selvi Boylum Al Yazmalım: Türk sinemasının başyapıtlarından olan Selvi Boylum Al Yazmalım filmi Adana Osmaniye'de (o zaman il olmamıştı) çekilmişti. Bazı sahnelerinde Kastabala (Hierapolis) antik kentini de görmek mümkün.

Ayla: Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı olan filmin çekimlerin çoğu Mersin Tarsus’da çekilmiştir. Tarsus’un bazı binaları da çekim için kullanılırken, Türkiye dışındaki bazı sahneler de Güney Kore’de çekilmiştir.

7. Koğuştaki Mucize: 2019’da gişe rekorları kıran film 7. Koğuştaki Mucize'nin çekimleri Muğla'da ve İstanbul Beykoz'da gerçekleştirilmiştir.

Dünyanın En Eski Köprüsü Türkiye’de

Uluslararası Associated Press (AP) Haber Ajansı, Adana Taş Köprü'nün dünyada hâlâ kullanılabilen en eski köprü olduğunu duyurdu🌉 Seyhan Nehri üzerinde Adana'nın merkez ilçeleri Seyhan ile Yüreğir'i birbirine bağlayan Taş Köprü, 384 yılında Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılmıştır. 310 metre uzunluğa ve 11,4 metre genişliğe sahip köprünün aslında 21 gözü vardır ama ne yazık ki 7 tanesi nehrin ıslah çalışmaları sırasında toprak altında kalmıştır.😔

Taş Köprü-Adana

Deprem ve sellerle zarar gören Taş Köprü, tarih boyunca birçok onarım görmüştür. 1713’te Sultan III. Ahmed zamanında da elden geçirildiği bilinmektedir. Her iki girişinde "Kale Kapısı" adı verilen iki taç kapısı olan köprü, tüf taşı, mermer ve spolien malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Köprünün doğu tarafı, ilk yapıldığı dönemin özelliklerini daha çok yansıtmaktadır.

2006’ya kadar araba trafiğine de açık olan Taş Köprü yapılan onarımlardan sonra sadece yaya ve bisiklet geçişine açılmış ve bu sayede köprünün daha uzun ömürlü olması sağlanmıştır.

Pumpum

Bartın’ın meşhur çorbası Pumpum'u daha önce duymuş muydunuz? Adını kavrulan mısır ununun çıkardığı seslerden alan bu neşeli çorbanın tadı da adı gibi iz bırakıyor🥣 Mısır ununun kavrulup et suyuyla birleştiği ve üzerine isteğe göre kavurma, pastırma yada kıyma eklenen bu lezzet Bartın gezinizin unutulmazlarından olacak👏🏻

Pumpum Çorbası

Şehirdeki yöresel yemeklerin bulunduğu tüm lokantalarda bulabileceğiniz Pumpum çorbasını kendiniz yapmak isterseniz de yapımı oldukça kolay:  

Malzemeler: 

1 su bardağı mısır unu, 5 su bardağı et suyu veya su, 2 dilim kavurma, tuz

Sosu için 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber.

Hazırlanışı:

Tencereye su ve mısır ununu koyup kaynayana kadar karıştıralım. Kavurmayı tavada 2-3 dakika kavurun, kaynayıp koyulaşan çorbanın üzerine ekleyip karıştırın. Tuzunu ayarlayın, tereyağ ve kırmızı biberi yakıp çorbanın üstüne gezdirin 🍲 Sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Kısa Kısa Haberler

  • Marmaris’te balina sürprizi!

  • Vedat Milor: İstanbul’da çiğ köfte yok. Aslında hepsi kısır.

Karne günü. Tatil başlıyor.

Sizin için derlediğimiz yeni seyahat rotalarından, bulunduğunuz bölgeye en yakın lezzet duraklarından, bir sonraki yolculuğunuza çıkmadan önce “iyi ki okumuşum” diyeceğiniz bilgilendirici ve keyifli içeriklerden haberdar olmak için e-posta listemize abone olabilir, arkadaşlarınızla paylaşarak Nomatto’yu daha fazla kişiyle tanıştırmamıza katkı sunabilirsiniz.

📢Markaların Dikkatine: Gezi Tutkunu Okuyucularımız İçin Fırsat Arıyoruz!

Merhaba, marka sahipleri! Her zaman yeni maceralar arayan seyahat meraklılarına sunacak harika bir şeyiniz varsa, tam size göre izleyicilerimiz var. Nomatto ile fırsatlarınızı ulaştırın, yeni yerler keşfetmeyi seven yüksek gelirli okuyucularımıza markanızı tanıtma fırsatı yakalayın. Tamamsa bizi bulun! 🔍

Bu haftaki yayınımız nasıldı?

Login or Subscribe to participate in polls.